vinoterápia

Bor és spa

Régóta használják a szőlőt és a bort alternatív terápiaként vagy éppen a szépségápolásban. Hogy minek köszönheti a népszerűségét? A bor, a fürdő és a szőlő gyógyhatásának kapcsolatáról lesz szó.

Magas a B-, C- vitamin tartalma, valamint a szőlő héja természetes sejtvédő anyagokat tartalmaz, de találhatók benne flavonoidok, antioxidáns vegyületek és polifenolok, melyek az immunerősítésben és az öregedési folyamatok lassításában játszanak szerepet. Ezen hatóanyagok együttesen eredményesen veszik fel a harcot az emberi szervezetet károsító szabad gyökök ellen.

Szőlőből, borból, törkölyből is készülnek kozmetikai szerek, így például létezik bőrradír, hidratáló, arcápoló krémek, komplett termékcsaládok, mely termékek már itthon is elérhetőek.  A szőlő magjából kisajtolt olajat sokoldalúan használják fel a kozmetikában kiváló hidratáló tulajdonsága miatt. Ezenkívül a benne lévő ásványi anyagok (magnézium, kalcium, kálium) és nyomelemek (szelén, cink, vas, mangán) táplálják a bőrt.

Magyarországon is igen népszerűek voltak a borból készült gyógyhatású szerek. A bor gyógyszerként történő alkalmazása az egész középkorban, sőt később a XVI-XVIII. században is fontos szerepet játszott. Különösen híressé vált ebben a tekintetben a tokaji bor. A legalább két puttonyos tokaji aszúbor, Vinum Tokajense néven, a Magyar Gyógyszerkönyv III. kiadásában hivatalos volt.

Vinoterápiás kezelések

Teljesség igénye nélkül már hazánkban is, akár wellness hotelben akár Day Spa-ban is elérhető vinoterápiás kezelések:

Az egyik leggyakrabban elérhető kezelés a borfürdő. Állítólag az ezredforduló környékén egy bordeaux-i szőlőültetvényen hoztak létre vinoterápiás központot, ahol mindenféle kezelést szőlőből vagy azokból készült termékekkel végeztek. Azonban akkoriban ez még unikumnak számított. Viszont manapság a világon egyre elterjettebb és sokfelé elérhető. Minimum 20 perces fürdőzést javaslunk, ami által a bőrünk simább és bársonyosabb lesz.

Szőlőmag peeling vagy pakolás formájában is gyakran megtalálható a spa kezelések között, a szőlőmag érfal erősítő és a bőr rugalmasságának megőrizését segítő hatásai miatt.

Ugyanakkor elérhetőek borkrém vagy szőlőhéj masszázsok, melyekben szintén a szőlő héjában, húsában vagy éppen a magjában lévő hatóanyagok felhasználásával történnek.

Forrás: itthon.hu / Fotó: annagrandhotel.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.