parajdi sóbánya

Biztonsági okokból hónap végéig zárva marad a parajdi sóbánya

Július végéig zárva marad a látogatók előtt Romániában a parajdi sóbánya, amelyet múlt szombaton kellett kiüríteni a víz és iszap beszivárgása miatt – közölték a bánya honlapján.

Az első bejelentés szerint a bányát szerdáig zárták be, de utóbb már azt közölték, hogy műszaki okok miatt a bánya vasárnapig nem látogatható.

Sebestyén József, a sóbánya fejlesztési igazgatója az MTI-nek elmondta: egy olyan szintetikus anyagot próbálnak befecskendezni a bányabejárat mennyezetén keletkezett lyukba, amelyik a vízzel érintkezve harmincszorosára növeli a térfogatát. Így próbálják megállítani a beszivárgást. Hozzátette azonban, hogy csak a művelet végén derül ki, hogy eredményes volt-e a módszer. Az igazgató azt sem tartotta kizártnak, hogy tovább kell halasztani a bánya újranyitását. Nyomatékosította:

a turisták biztonsága mindennél fontosabb. Csak akkor nyitják meg a bányát, ha teljesen biztonságosnak látják.

A parajdi sóbányába autóbuszok szállítják a felszínről a látogatókat, akik a bányajáratban közlekedő autóbusszal hagyhatják el a létesítményt. Múlt szombat délután a bányába vivő járat mennyezetén kezdett beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, aminek következtében agyag- és paladarabok hullottak az útra.

Amint a román belügyminisztérium egy Facebook-bejegyzésben közölte: a bányában ekkor mintegy ezren tartózkodtak, és pánikhangulat uralkodott el. A bent lévők menekülni próbáltak, egy ajtót betörtek, és egy nő el is ájult. A bánya alkalmazottainak a riasztására négy csendőr ereszkedett a mélybe, akik megnyugtatták a tömeget, és megszervezték az evakuálást. Előbb az időseket, majd a kisgyermekes anyákat, végül a férfiakat juttatták a felszínre, utoljára pedig maguk távoztak.

Sebestyén József az MTI-nek elmondta: az útra hulló kődarabok és a beömlő víz nehézkessé tette az autóbuszok közlekedését. A beömlés helyét azonban azóta elácsolták, így kődarabok már nem hullhatnak az útra. Azt is hozzátette, hogy a befolyó vizet medencékbe gyűjtötték, és azokból folyamatosan szivattyúzzák a felszínre.

Az MTI kérdésére, hogy mit üzen azoknak, akik éppen a sóbánya miatt készültek Parajdra, és már hetekkel, hónapokkal ezelőtt lefoglalták a szállást, a fejlesztési igazgató kijelentette: éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a bányát ismét látogathatóvá tegyék. Azt is hozzátette, hogy Parajdon sószobák és strandok is várják a turistákat, és a bánya bezártsága idején is van lehetőség a szabadidő eltöltésére. Sebestyén József azt is ajánlotta a Parajdra készülőknek, hogy figyeljék a Salinapraid.ro honlapot, amelyen pontos információkat kaphatnak a bányáról, a nyitvatartásról.

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 személy is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várja a látogatókat.

MTI

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.