Békéscsabán, Pöstyénben és Budapesten is nagyot alkotott a fürdők építésze

Békéscsabán, Pöstyénben és Budapesten is nagyot alkotott a fürdők építésze. 150 éve október 5-én született Hegedűs Ármin, számos magyarországi és szlovákiai fürdők építésze. Társával, Bőhm Henrikkel a szecessziós és art nouveau fürdő és fürdőszálló építészet legnevesebb építészei voltak.

A zsidó származású Hegedűs Ármin, eredeti nevén Geiger Ármin Szécsényben született. 1896-ban alapított Bőhm Henrikkel közös irodát, amely kora egyik legfelkapottabb építészirodája lett. A Hegedűs-Bőhm építész iroda a századfordulón a főváros kiemelt építészirodája volt, ők építették a város legszebb szecessziós stílusú iskolát, pl. Dob utcai iskola, a Török-bankházat, villaházakat és Gellért-fürdőt is.

Joggal nevezhetjük őket, a fürdőépületek specialistáinak. Gerlóczy utcai műtermükben készültek Magyarország legszebb fürdőépületeinek tervei.

Gellért Gyógyfürdő

A Gellért Hotel és gyógyfürdőn kívül ők tervezték a szolnoki Tisza Szálló és Gyógyfürdő, a kiskunfélegyházi fürdőszálló, a békéscsabai Árpád Gyógy-és Strandfürdő és az egri Termálfürdőt. Máig megtalálhatók a mai Szlovákia területén épített alkotásaik a pöstyéni Hotel Thermia Palace és az Irma Fürdő balneoterápiás gyógyintézet és a Pro Patria fürdőkórház, a szlavóniai Daruváron ma is látható a törökfürdő hangulatú épületük.

Legnagyobb fürdőkomplexum megbízásuk a Gellért Hotel és fürdő tervezését és kivitelezést tervpályázaton nyerték. A pályáztatás három éven keresztül 1904-és 1908 között zajlott.

Ebben az időben kapták szlovákiai megbízásaikat is. A beruházásokhoz Winter Lajos, Hegedűs bécsi iskolatársa hívta be őket. Winter Lajos volta abban az időben Pöstyén legjelentősebb befektetője, aki a Winter Lajos édesapja akkoriban a város legjelentősebb befektetője volt, aki a források jellegzetességeit, az orvosok javaslatait, valamint a vendégek igényeit figyelembe vételével a szlovákiai fürdővárosok felvirágoztatását tűzte ki célul.

Hotel Thermia Palace / Fotó: https://www.ensanahotels.com/thermia-palace/hu

A legnagyobb szlovákiai megbízásuk a Hotel Thermia Palace és az Irma Fürdő balneoterápiás gyógyintézet volt. A fürdőszálló némi art nouveau stílusos részletekkel 20 hónap alatt készült el. Korának egyik leghíresebb fürdője lett, ahova a kor művészei, mint Alfonz Mucha, szultánok, olajmágnások és királyok jártak pihenni. Itt folytatott értekezést az I. világháború kimenetéléről 1917-ben I. Vilmos német császár, I. Károly osztrák császár, és I. Ferdinánd bolgár cár.

1975. Szlovákia, Pöstyén Fürdősziget, Irma fürdő. /Forrás: http://www.fortepan.hu/?image_id=143704

A település másik, szintén a Hegedűs-Bőhm építészpáros által építtetett fürdője az Irma-fürdő, Erdődy gróf feleségéről lett elnevezve. Az fürdő központi része a 21 méter átmérőjű kupolával épült balneoterápiás részleg, a facölöpökre épült köralakú medencével.

Patria balneológiai részleg / Forrás: https://www.ensanahotels.com

1915-16-ban Winter kórház építkezésbe kezdett. A kórház balneológiai részlegének kivitelezéséhez az építtető ismét a Hegedűs-Bőhm építész párost hívta be.

Pöstyén, Pro Patria fürdő bejárata / Forrás: https://felvidek.ma

A „Pro Patria” Fürdőszálló kialakításánál az eddigi építészeti trendektől eltérő formákat alkalmazva félköríves elrendezéssel, egy balneológiai részleggel kiegészítve alakították ki az épületet. A forrás vizére épülő központi medencét nyolc szálláshelyként funkcionáló pavilonépület vesz körbe.

A pöstyéni fürdőélet népszerűségének köszönhetően ők építették a jelenleg csak leégett formájában látható Hotel Fischer, amelyet megépülésekor a kor legszebb fürdőszállójának tartottak.

A húszas években a magyarországi vidéki fürdők építésében játszottak főszerepet. Jellemzően ezek az épületek már neobarokk stílusban épültek. Ebbe az időszakba tartozik a szolnoki Tisza Szálló és Gyógyfürdő, a kiskunfélegyházi fürdőszálló, a békéscsabai Árpád Gyógy-és Strandfürdő, Békéscsaba és az egri Termálfürdő megépítése.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.