sóstógyógyfürdői fürdőkomplexum

35 milliárdot kér a fürdőszövetség a hazai fürdők megmaradásához

Egy szeptember elején készült reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők több mint 76%-a nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021. évi nyári főszezonig.

A Magyar Fürdőszövetség szerint 2021 nyaráig 35 milliárd forint nagyságú likviditási alap biztosítására lenne szükség vissza nem térítendő támogatás formájában a koronavírus járvány miatt súlyos gazdasági helyzetbe került fürdők számára.

Azonnal kormányzati intézkedést kezdeményez a Magyar Fürdőszövetség a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló hazai fürdőágazat számára a koronavírus járvány okozta súlyos gazdasági helyzetben – írta az érdekképviselet a turizmus.com-hoz eljuttatott közleményben.

Indoklásuk szerint a hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói egyértelműen a hazai fürdők. A 15 leglátogatottabb desztináció között 13 fürdőváros található. A vendégéjszakák 71%-a olyan településen keletkezik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik. Ha az ország fürdőinek működése ellehetetlenül, azzal a vidékre irányuló belföldi turizmus is leáll – írták.

Az érdekképviselet tájékoztatása szerint a fürdők a tavaszi veszélyhelyzet idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik. Időközben arra kényszerültek a fürdők, hogy megkezdjék a létszámleépítéseket, ami első lépésben a meglévő munkavállalói állomány 10-30%-át érinti. Az ágazatban foglalkoztatott 18 ezer munkahelyből tehát már az ősszel 6 ezer munkahely megszűnése fenyeget – vetíti előre a szövetség.

Egy szeptember elején készült reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők több mint 76%-a nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021. évi nyári főszezonig.

A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70%-át biztosan elveszítik, és a szövetség által jelenleg ismert prognózisok ennek a trendnek a folytatódását vetítik előre 2021 első félévére is. A helyzet már olyan súlyos, hogy a fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő likvid forrás bevonásával lehetséges – szögezte le az érdekképviselet.

Hangsúlyozták: a tavasszal összeállított Fürdővédelmi Akcióterv középtávú javaslatcsomagjukat változatlanul fenntartják, most azonban azonnali ágazatmentő beavatkozásra van szükség.

Forrás: turizmus.com

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.