Duna Aréna

Ami a Duna Arénából kimaradt…

Régi terv volt, hogy kipróbáljuk az utóbbi évek legnagyobb és legköltségesebb, közpénzből finanszírozott (cirka 45 milliárd forintos) uszodafejlesztését, a Duna Arénát. Az uszoda komplexum, amely elsősorban nemzetközi versenyek és élsportólóink felkészítésére készült, kevés ponton hagy kivetni valót maga mögött, de hagy!

Az épület szinte hívogatóan és hivalkodóan emelkedik ki a az Árpád-híd és a Két-Torony mögött, szinte felszólítva az arra járó érdeklődését, hogy közelebbről is megtekintse, az acéllemezes monstrumot.

Duna Aréna

 

Úszóként még inkább kíváncsian vártam, hogy milyen is lehet belülről és mit tud, amit egy szimpla sportuszoda nem.

Miután az üzemeltetés kijelölte a közönségúszás idejét, nagyjából teljesen lehetetlen időszakban, amikor szinte mindenki dolgozik, hétfőtől szombatig 11.00-től 14.45-ig, vasárnap pedig 10.00 órától délután 16.00 óráig, lehetőségünk lett az uszoda kipróbálására. Nem is hezitáltunk sokat, s ahogy időnk engedte elmentünk kipróbálni az uszodát, ami összességében nem is hagyott maga mögött kivetni valót.

Az épület építészeti megítélése szubjektív. Nekem nincs bajom vele, bár az is igaz, hogy egy sokkal szebb külsőt ígértek olcsóbban, ehelyett pedig kaptunk egy kevésbé szép, egyszerűbb épületet drágábban.

Az épület belső terei funkcionálisan kielégítőek, a fogadó tér, az öltözők és az uszodák, ismerve a leírt új technológiákat teljesen megfelelnek a mai kor és egy nemzetközi versenyeknek helyszínt adó uszodának.

De mégis akadnak hibák, amelyek előtt egy ilyen nagy értékű költségvetés mellett értetlenül állunk.

Az első baki, amivel találkoztunk, hogy az épület nem kapott kerékpártárolót, egy olyan épület (fejlesztés) esetében, amihez kiépített kerékpárutak vezetnek, mind a Dunai oldal, mind a Vizafogó felől.
Elképzelhető, hogy a Dagályfürdőhöz épített, szinte aránytalanul nagy kerékpárparkoló a Duna Aréna látogatóit is kiszolgálhatja, de külön költségvetésen és más üzemeltetőkkel működő intézmények esetében ez az opció nehezen elképzelhető.


Így jelenleg a kerékpárokat az épület előtt található rácshoz lehet lelakatolni.

Az épületbe érve, a második nagy csalódás az volt, hogy nem lehet bankkártyával fizetni. Ez a tény annyira megdöbbentett, hogy esélyt sem adtam magamnak a vitára, hanem egyszerűen kisétáltam az épületből és eltekertem, az Erste-toronyhoz, ahol készpénzhez jutottam és visszamenve végre megvehettem a jegyet.

A közönségúszás tarifája 800 Ft uszodahasználat, s ha a szaunavilágot is szeretnénk használni plusz 1000 Ft-ot kell fizetni a plusz szolgáltatásért. Ami Közel 4 órára, nem rossz ár budapesti viszonylatban.

Az öltöző részleg korrekt, szinte teljesen használható, hacsak azt nem vesszük nehézségnek, hogy az öltözőkabinokból kihagyták a fogasokat, vagy legalább egy akasztót, így öltözésnél az összes motyónkat arra a padra kell pakolnunk, amire ülve öltözünk, nyilván ez idősebb emberek esetében nagyobb nehézséget okoz.
De látnunk kell azt is, hogy a közönségúszás időszaka, az leginkább a nyugdíjasoknak kedvez és a szabad munkabeosztásban dolgozó embereknek.

Az öltöző mosdó részlegén épp egy aktuális probléma borzolta a kedélyeket, hogy nem működtek a zuhanyzók lefolyói, így az azt használók háborogva járkáltak fel- s alá, nem rejtve el véleményüket, hogy ez már az előző nap is így volt.

A két 50 méteres uszoda és gyakorló uszoda szuper, feszített víztükrű, s köszönhetően az ebben az időszakban kevés ráérő embernek, nagyon jól úszható.

Duna Aréna

A gyakorló medence mellett felépített, nagyon szépen kivitelezett jakuzzi 20 fő befogadására alkalmas.

A versenyuszoda terében található szaunavilág változó színharmóniával hívogatja a látogatókat, ahol 75 C-os, egy 90 C-os és egy viszonylag gyenge gőzszauna várja a tisztulni vágyókat. Sajnálatos tény, hogy a szaunavilág részlegbe ez a költségvetés nem engedte meg, hogy legyen egy 16-18 fokos merülő kád, hanem vagy a dézsából magunkra önthető hideg vízzel vagy a zuhanyból folyó igencsak langyos, de semmiképp sem a test lehűtésére alkalmas hideg vízzel kell beérnünk. Miközben a szaunázás lelke, hogy meleg-hideg-meleg hőmérséklet kontrasztot elérhessük.

Volt szerencsénk egy bevezetés előtt álló (tervezett) szolgáltatásba, a szaunaszeánszba is belekóstolnunk.

Miután a szauna őrzője(védője) megbizonyosodott arról, hogy valóban váltottam jegyet a szaunázásra, ugyanis a pénztárnál nem kaptam a szaunázásra feljogosító karszalagot, és, hogy a finn szaunában tényleg törölközőn üldögélek, bejött a szaunába és bemutatta, hogy mit terveznek és a véleményünket kérte arról, hogy ez érdekes lehet-e majd az idelátogatók számára.
Alapkonfliktusnak érzem, hogy aki nem vált jegyet majd a szauna szeánszra, azzal, hogyan fogják kommunikálni, hogy abban a 4 órában nem használhatja a szaunát, amely időre ő jegyet váltott.

Nem mérvadó, de egy ilyen színvonalas épületbe el tudtam volna azt is képzelni, hogy a szauna mellett van egy vizes blokk és az uszoda körül elhelyeznek legalább egy ivókutat.

Duna Aréna

A fellelt hiányosságok, nem nagy dolgok, de pont ezért szemetszúróak, hogy miért nem fértek bele ennek a színvonalas épületnek a kialakításába.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.