A szerencsejátékra vonatkozó magyarországi szabályok bemutatása

Amikor valaki az online szerencsejáték oldalakat említi, egészen biztosan rengeteg gondolat jut eszébe mindenkinek. Van, aki a remek szórakozásra gondol, de akár a kedvenc sportolójuk, vagy éppen a régóta játszott kártyajáték is megjelenhet a lelki szemeik előtt. Az azonban szinte biztos, hogy rengeteg jelenlegi és potenciális játékos is elgondolkozik azon, hogy vajon egy-egy ilyen oldalon törvényesen lehet-e játszani.

Ez azért lehet így, mivel az online sportfogadásra, illetve szerencsejátékra vonatkozó szabályok sokak számára nem ismertek. Éppen ezért azzal sincsenek sokan tisztában, hogy milyen szabályok vonatkoznak a szolgáltatókra, mint ahogy azt sem, hogy játékosként milyen előírásokat kell betartaniuk. Sőt, az is fejtörésre adhat okot, hogy mely szolgáltatóknál van lehetőség játszani, illetve, hogy erre vonatkozik-e valamilyen szabályozás.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a sportfogadási és kaszinó online szolgáltatók oldalán való regisztráció előtt?

Azt már a cikk elején érdemes leszögezni, hogy a magyar szabályozás sok szempontból merevnek és szigorúnak számít. Ez azonnal szembetűnik azoknak, akik megpróbálnak utánanézni a magyar szabályoknak. Az azonban sok esetben nem egyértelmű, hogy pontosan kire is vonatkoznak a szabályok, illetve, hogy mit takarnak. Fontos azonban megnézni azt, hogy mit kell figyelembe venni a játék előtt, vagy éppen közben, hiszen mint tudjuk, a szabályok nem ismerete nem ment fel azok betartása alól. Éppen ezért érdemes azt tudni, hogy

 • Melyek azok a szolgáltatók, amelyek legálisan működnek?
 • Milyen előnyöket, illetve kötelezettségeket jelent az, ha az online bukméker, vagy éppen kaszinó oldal rendelkezik magyar engedéllyel?
 • Mit kell tudni azokról a szolgáltatókról, amelyek nem magyar, hanem nemzetközi engedéllyel rendelkeznek?
 • Milyen szabályok vonatkoznak a játékosokra?
 • Milyen adatokat kell megadni a regisztráció során, és mit érdemes figyelembe venni azok védelmével kapcsolatban?

Ezek mind olyan kérdések, amelyekkel mindenképpen érdemes tisztában lenni. Már csak azért is, mivel a magyar szabályozás sajátosságai miatt eltérő előírások vonatkoznak a magyar online kaszinó és sportfogadási oldalakra. Éppen ezért fontos ismerni ezek sajátosságait. Az alábbiakban mindezeket részletesen bemutatjuk, mint ahogyan arról is szó lesz, hogy milyen változások várhatóak az online szerencsejátékokat szabályozó magyar törvények terén.

Miben különböznek a sportfogadási és kaszinó oldalakra vonatkozó előírások?

A magyar online szerencsejáték szabályozással kapcsolatban érdemes azt tudni, hogy az nem ugyanaz az online kaszinók, illetve a sportfogadási szabályozások esetében. És bár az online kaszinókra vonatkozó előírások valamivel megengedőbbnek látszanak, ez a valóságban nem teljesen van így. Nézzük is meg a két terület szabályozásának a részleteit.

Az online sportfogadások esetében fontos azt tudni, hogy ezen a téren jelenleg állami monopólium van érvényben. Ez pedig azt jelenti, hogy hivatalos magyar engedéllyel csak az állami tulajdonban lévő online sportfogadási iroda szervezhet fogadásokat.

Az internetes kaszinó szolgáltatást nyújtó oldalak szabályozása azonban ettől eltér. Ilyen oldalt csak azok a vállalatok indíthatnak, akik rendelkeznek minimum egy szárazföldi kaszinó üzemeltetési jogaival az ország területén. Látható tehát, hogy egyáltalán nem megengedőbb az online kaszinók licenszének a megszerzése sem.

Először is, a szárazföldi kaszinók üzemeltetése állami koncessziós jog tulajdonában lehetséges, amelyet nem könnyű megszerezni. Ráadásul a hagyományos kaszinók működtetése rengeteg költséggel jár, így csak azért nem éri meg belevágni, hogy ezzel együtt egy online oldalt is elindíthasson valaki. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon kevés olyan internetes kaszinó szolgáltató van, amelyik hivatalos magyar engedély birtokában nyújtja a szolgáltatásait.

Mit érdemes tudni a nemzetközi szerencsejáték oldalakról?

Ezek után jogosan merül fel az a kérdés, hogy mi a helyzet a többi oldal esetében. Számos olyan online szerencsejáték szolgáltató működik ugyanis, amelyek magyar nyelven működnek, nyitva állnak a magyar játékosok számára is, azonban nem rendelkeznek magyar engedéllyel.

A helyzet azt, hogy ezeknek az oldalaknak a túlnyomó többsége hivatalos engedéllyel rendelkezik. Vannak ugyanis olyan nemzetközi hatóságok, amelyek megfelelő licenszet tudnak adni az online kaszinó és sportfogadási oldalaknak. Ennek birtokában pedig azok egészen nyugodtan nyújthatnak határon átívelő szolgálatásokat.

Bár a magyar állam egy ideig megpróbálta ellehetetleníteni ezeknek az oldalaknak a hazai elérhetőségét, ez a törekvés azonban ellenkezett az európai uniós jogszabályokkal. Éppen ezért ezeket az intézkedéseket meg kellett szüntetni, amelynek eredményeképpen a magyar játékosok számára nyitva állnak ezek az online szolgáltatók.

Milyen szabályok vonatkoznak a játékosokra?

Azt tehát láthatjuk, hogy a nemzetközi szolgáltatók fogadhatnak magyar játékosokat. De mit ír elő a magyar törvény azok számára, akik egy nemzetközi sportfogadási, vagy éppen online nyerőgépek széles választékát kínáló oldalon szeretnének regisztrálni és játszani? Az ilyen szolgáltatókat könnyű megtalálni például az olyan oldalakon, mint a nyerojatekgepek.com. Hogyan játszhatnak azonban a játékosok? Szerencsére ezzel kapcsolatban jó hírünk van. Bár a magyar szerencsejáték szabályozás igencsak szigorúnak számít, ez azonban kizárólag a szolgálatókra vonatkozik. A játékosokat tehát nem korlátozzák abban, hogy milyen oldalon vehetnek részt szerencsejáték tevékenységben.

Ennek pedig roppant egyszerű az oka. Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, így annak az alapelvei szerint nem lehetséges a határon átívelő szolgáltatások korlátozása. Márpedig az online szerencsejáték pont ilyen szolgáltatásnak számít. Így tehát a játékosok nem korlátozhatóak abban, hogy azon az oldalon játsszanak, amelyik a számukra igazán szimpatikus.

Ezzel kapcsolatban két dolgot kell figyelembe venni. Az tehát világos, hogy a magyar játékosok korlátozás nélkül regisztrálhatnak, illetve játszhatnak a külföldi oldalakon, amennyiben azok lehetővé teszik azt. Különbség figyelhető meg azonban az adózási kötelezettségben, illetve a játékosok védelmében is.

A magyar adóhivatal állásfoglalása szerint ugyanis abban az esetben, ha valaki egy nemzetközi oldalon ér el nyereményt, és kéri annak a kifizetését, akkor adófizetési kötelezettség terheli ezt a bevételt. Ezzel szemben a magyar online szerencsejáték oldalakon elért nyeremény teljes mértékben adómentes.

A másik fontos különbség a fogyasztók védelme. A magyar állam által engedélyezett oldalakon a magyar fogyasztóvédelmi előírásokat kell betartani. Ha valaki azonban egy külföldi oldalon játszik, akkor rá azok az engedélyt kiadó hatóság szabályai vonatkoznak. A különbségeket az alábbi táblázatban is összefoglaljuk:

  A magyar állam engedélyével rendelkező szolgáltató Nemzetközi engedéllyel rendelkező szerencsejáték szolgáltató
Lehetséges-e a regisztráció Igen Igen
Adóköztelezettség Nem Igen
A játékosok védelme Magyar törvények szerint Külföldi törvények szerint

Mit vegyenek figyelembe a játékosok az online szerencsejáték oldalak kiválasztása során?

Az egyértelmű tehát, hogy vannak olyan külföldi szerencsejáték oldalak, ahol a magyar játékosok gond nélkül játszhatnak. Persze vannak olyan fontos szempontok, amelyeket ilyen esetben mindig figyelembe kell venni, hiszen a nemzetközi oldalak esetében nem a magyar jog hatálya alá tartozó vállalatoktól veszünk igénybe szolgáltatásokat.

Éppen ezért fokozott óvatosággal kell utánajárni annak, hogy hol érdemes játszani. Ennek során rengeteg szempontot kell figyelembe venni. A hosszas kutatást azonban lerövidítheti, ha egy olyan oldalról választasz megbízható és tesztelt kaszinókat, mint például az online-casino-magyaroknak.com.

Akár egy ilyen oldalon keresel szerencsejáték helyet, akár saját magad végzed el a kutatást, néhány alapvető szempontot mindenképpen figyelembe kell venni. Az első és legfontosabb, hogy mindig ellenőrizd a választott online kaszinó oldal licenszét. Figyelj arra, hogy olyan jól ismert nemzetköz hatóságok engedélyével rendelkezzen, mint például a Máltai Szerencsejáték Hatóság, vagy éppen a Curacaoi Szerencsejáték Felügyelet. Emellett pedig a következőket is vedd figyelembe:

Milyen intézkedéseket hozott a szolgáltató a játékosok személyes és pénzügyi adatainak a védelme érdekében?

 • Milyen pénzügyi és fejlesztő partnerekkel működik együtt?
 • Milyen külső hatóságok ellenőrzik az online kaszinó tisztességes működését?
 • Mit tesz a választott szerencsejáték szolgáltató a felelős játék érdekében?
 • Mi a véleményük a szolgáltató megbízhatóságáról a korábbi és a jelenlegi játékosoknak?

Ezeknek a kérdéseknek azért fontos előzetesen utána járni, mivel egy nemzetközi oldalon a játékosokat nem védik a magyar törvények, így még inkább fontos az elővigyázatosság.

Milyen előírások vonatkoznak az szerencsejáték oldalakon való regisztrációra?

Akár nemzetközi, akár magyar licensszel működő oldalon játszik valaki, a regisztráció során bizonyos szempontokat be kell tartani. Ez azért van így, mivel ezeknek az oldalaknak meg kell felelniük a szigorú európai adatvédelmi törvényeknek, illetve a kiskorúak védelmére vonatkozó előírásoknak.

Éppen ezért bármilyen szerencsejáték oldalon szeretnél is létrehozni felhasználói fiókot, fontos azt szem előtt tartani, hogy egy szolgáltatónál csak egyetlen számlával rendelkezhetsz. Szintén lényeges az, hogy a regisztráció során csak valós adatokat adhatsz meg. Ezeket a későbbiekben ugyanis ellenőrzik, és ha nem felelnek meg a valóságnak, akkor megtagadják a nyeremények kifizetését, illetve ki is tilthatnak az oldalról.

Éppen ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy a regisztráció során a következő adatokat biztosan meg kell adnod:

 • Teljes név
 • Pontos lakcím
 • Születési hely és idő
 • E-mail cím
 • Telefonszám

 

Ezek ellenőrzése érdekében pedig a regisztrációt követően fel kell töltened a személyazonosságot és lakcímet igazoló dokumentumok másolatát, amelyek alapján ellenőrzik a megadott adatok hitelességét.

Várható-e változás a magyarországi szabályokban?

Azt érdemes tudni a magyar szabályozással kapcsolatban, hogy nemcsak szigorúnak számít, de ellenkezik az Európai Unió előírásaival is. Éppen ezért a jelenlegi törvényeket hamarosan meg kell változtatni, lehetővé téve a külföldi oldalaknak a magyar engedély megszerzését. Az, hogy mikor változik a szabályozás, nem lehet tudni. Az azonban már biztos, hogy az ezzel kapcsolatos törvény tervezete elkészült, hivatalosan azonban még nem hirdették ki azt. Így a várható változásokról egyelőre csak feltételes módban lehet beszélni.

Ezek alapján azonban elmondható, hogy a tervek szerint a következő szempontokat kell teljesíteni akkor, ha valaki szeretne magyar engedélyt szerezni az online szerencsejáték oldala számára.

 • Az engedélyt kérő szolgáltató nem nyújtott illegális online szerencsejáték szolgáltatást az elmúlt egy évtizedben az EU-ban.
 • A vállalat alaptőkéjére is vonatkozik előírás. Ennek el kell érnie minimum az egymilliárd forintot.
 • A leendő, magyar licensszel működő szolgáltatónak garancia alapot kell létrehoznia. A tervek szerint ennek az értéke el kell, hogy érje a kétszázötven millió forintot.
 • Az engedélyt hét éves időtartamra lehet megszerezni, amelynek az ára hatszáz millió forint lesz.
 • Bár a nem szabályozzák a kiadható engedélyek számát, a tervek szerint egy vállalat egyetlen honlapot üzemeltethet majd.

A tervek szerint tehát egy meglehetősen liberális szerencsejáték piac kialakítása várható, amely összhangban lesz az Európai Unió előírásaival is.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.