A Rudas érdemelte ki először a fürdővédjegyet

A budapesti Rudas Gyógyfürdő és Uszoda kapta meg elsőként a fürdővédjegyet, amit 12 minősített fürdő 21 szolgáltatóegysége közül érdemelt ki.

A fürdők nemzeti tanúsító védjegyrendszerében a Rudas a legmagasabb, ötcsillagos fokozatot kapta meg. A Rudas tavaly szeptemberben átadott egymilliárd forintos fejlesztésével érdemelte ki a legmagasabb minősítést. A fürdő tavaly decemberben 40 százalékkal több vendéget fogadott, mint 2013 hasonló időszakában. Az új védjegyrendszert a fürdőszövetség és a nemzetgazdasági tárca közösen üzemelteti.

Az új védjegyrendszer nemcsak tájékoztatást ad a fürdővendégeknek a szolgáltatás minőségéről, hanem irányt mutat a fejlesztéseknek, mivel a minősítési szempontok a színvonal javulásának pontos kritériumait határozzák meg az üzemeltetők számára is.

Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke kijelentette: a védjegyrendszer elindulása mérföldkőnek számít a magyar fürdők életében, a szakmai minősítés bevezetését többéves előkészítő munka előzte meg. Az első körben 12 fürdőben minősített 21 szolgáltató egység között 7 gyógyfürdő, 4 élményfürdő, 7 strandfürdő, és 3 uszoda szerepel. Tájékoztatása szerint szolgáltatási színvonaluk alapján 12 ötcsillagos, 8 négycsillagos, 1 háromcsillagos minősítésről fognak védjegyhasználati szerződést kötni a közeljövőben. Attól függően, hogy hány pontot ér el az adott létesítmény a tanúsítás során, valamennyi kategóriában 1-5 csillagos minősítést lehet megszerezni – mondta. Az eddigi minősítésekről azt mondta, hogy kelet-magyarország fürdői pályáztak aktívan. Reményét fejezte ki, hogy a turisztikai szempontból is jelentős, 201 magyarországi fürdő nagy része csatlakozik majd az új védjegyrendszerhez.

Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója a védjegy átvételekor kiemelte: a fekvése mellett a gyógyfürdő különlegessége, hogy három építészeti stílus, három kor keveredik benne. A 16. századi török fürdő részt ismerik a legtöbben, a 19. századi uszoda részét még Ybl Miklós kezdte tervezni, ezek a 21. századi résszel együtt szerves egységet alkotnak. Emlékeztetett, hogy a felújított Rudas fürdőt 2014 szeptemberben adták át, amivel a város egyik ékköve lett.

MTI / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.