téli Balaton-átúszás

A parton még kabátban voltak, aztán átúszták a 8 fokos Balatont

Alig 8 fokos vízben úszták át a Balatont Szántódrév és Tihanyrév között az extrém indulók. Az 1250 méteres teljes táv, a fél-, valamint a harmadtáv teljesítésére 45-en vállalkoztak szombat délelőtt. Az immár 4. Téli Balaton-átúszás minitávjain, 50, 100 és 200 méteren pedig kvalifikáció nélkül is indulhattak azok, akik csak szerettek volna belekóstolni a hidegvizes úszásba.

Folyamatosan mérték a Balaton hőmérsékletét a tihanyi partnál. A levegő csak pár fokkal volt melegebb, de ez sem szegte az indulók kedvét. Ők kifejezetten a hideg vizes úszás miatt érkeztek, ugyanis 7.9 fokos volt a Balaton vize, amiben az extrém vállalkozók úsztak a mai napon.

Amíg ismertették a szabályokat, addig a legtöbben kabátban várták a rajt időpontját, de voltak olyanok is, akik már úszásra készen, fürdőnadrágban készültek.

„Nyáron is átúsztam, de az teljesen más, nem összehasonlítható a kettő. Igaz, hogy rövidebb táv, de mivel hideg, így sokkal-sokkal nehezebb. Tehát, olyan, mintha egyiknél felmegyünk a Kékes-tetőre, a másiknál a Himalájára. Jobban igénybe veszi az embert” – mondta egy úszó.

Az úszók útját a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosította Szántód és Tihany között. Emellett minden egyes versenyzőre úszóbóját is kötöttek, hogy ezzel is növeljék a biztonságukat a vízben.

„Van egy sürgősségi mentőhajó, teljes felszereléssel, szakszemélyzettel. A parton van egy esetkocsi, ugyanezzel a feltételekkel. Ezen fölül 4 mentőhajó, egy fűthető sátor is van”

– mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

A teljes, 1250 méteres táv indulóit fűtött kisbuszokkal és komppal vitték át Szántódra. Itt pár perc bemelegítés várt rájuk.

A Szántódrév és Tihanyrév közötti távot 23-an teljesítették. Minden célba érkezőt nagy taps fogadott. Idén elsőként, 24 perc 56 másodperces idővel Lengyel Bulcsú ért partot. „Egy elég erős áramlat volt a közepén, illetve a szél is elég nagy hullámokat keletkeztetett. De az utolsó egyharmadra kifejezetten összeállt és egyre jobban felgyorsultam” – mondta a győztes.

Folyamatosan érkeztek célba az átfagyott úszók, akiknek első útja a mobil szaunákba vagy a melegvizes dézsákhoz vezetett.

„Meg lehet szokni, persze, meg most nem volt olyan vad hideg, szóval 8 fokos. Öt alatt kezdődik az igazán komoly hideg víz. Ez a kellemes hideg víz volt most”

– mondta az egyik versenyző.

Sokan már visszatérőként úszták át télen, illetve már a tavasz elején a Balatont. Az indulók számára 3 kvalifikációs úszáspróbát szerveztek, ezen bizonyíthatták kitartásukat és felkészültségüket a Balaton átúszására.

„Nagyon sok pozitív lélektani és mentális, fizikai hatást gyakorol az ember szervezetére, főleg a rendszeres hidegvízi adaptáció, hidegvízi úszás. Van, aki csak becsobban a hideg vízbe, van, aki úszkál is a hideg vízben. Ez nem egy verseny, ez egy szabadidős tevékenység, szabadidős rendezvény alapvetően” – mondta Pesti Balázs, a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület elnöke

Idén összesen 45-en teljesítették a téli Balaton-átúszást, a teljes-, a harmad-, valamint a féltáv valamelyikén. A minitávokon: 50, 100 és 200 méteren pedig azok indulhattak, akik tényleg csak szerették volna kipróbálni a hidegvizes úszást.

M1 / hirado.hu

Fotó: Illusztráció / Eredeti Téli Balaton-átúszás Facebook

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.