Zsóry Gyógyfürdő

80 éves Zsóry „olaja”

1939. február 25-én az olaj után kutató munkások legnagyobb csodálkozására és örömére, 875 m mélységből, triászkori víztárolóból, gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel. Itt indult és azóta is tart Mezőkövesd gyógyfürdőjének sikertörténete. Idézzük fel a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő történetének fontosabb állomásait, de nemcsak szövegben, hanem régi idők fotóin is.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő története

Zsóry Lajos 1938-ban engedélyezte, hogy saját birtokán kőolajfeltáró fúrást végezzenek. A fúró nem hozott fel ugyan olajat, de 1939. február 25-én a fúrást végző emberek csodálkozására és örömére, 875 m mélységből, triászkori víztárolóból gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel. A kút percenként előbb 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 °C-os vizet adott. Zsóry Lajos kifizette a fúrás során földbe helyezett csövek ellenértékét, s így 1940. január 1-jétől palackozott formában hozhatta forgalomba az ásványvizet, majd 1940 júliusában megnyitotta az első 35×18 méteres fürdőmedencét, amely most uszoda.

Zsóry Lajos
Elől középen Anna szász királyi hercegnő és Habsburg József Ferenc főherceg. Az álló sorban jobbról a második Zsóry Lajos földbirtokos, országgyűlési képviselő, az ötödik gróf Festetich Pál. Fotó: fortepan.hu

Ez a fürdő megérdemelten megőrizte, úgy tűnik végérvényesen, az akkori tulajdonos, ZSÓRY nevét, aki még abban az évben elkészíttette a víz vegyelemzését és gyógyhatásainak vizsgálatát. A későbbi ismételt vizsgálatok is egyértelműen igazolták, hogy a mezőkövesdi ZSÓRY termálvíz értékes ásványvíz, nevezetesen kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos és nátrium-kloridos hévíz, amely igen jelentős szulfidion-tartalmánál fogva, a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik. Gyógyhatását tekintve a gyógyvíz nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő.

Zsóry termálfürdő

Az első fúrást az 1960–1970-es években további három, majd 1988-ban még egy követte. A kutak ellátják a jelenlegi 11 hektáron fekvő fürdőegységet, amely magába foglalja: az 50×30 m nagyságú, 1,30 m mélységű, megosztott területű, 33–37 °C-os termálvizes nyitott medencét, a 7×12 m nagyságú, 1 m mélységű, 37 °C-os nyitott gyógymedencét, az 50×20 m nagyságú, 0,2–2,5 m mélységű, 24 fokos vizű hullámmedencét, a 64 m belső átmérőjű, 1–1,4 m mélységű, 24 fokos körmedencét, a 20×11 m nagyságú, 0,8 m mélységű, háromrészes, 36, 38 és 40 fokos fedett gyógymedencét, s a hozzá csatlakozó, 33×17 m nagyságú, 24–26 °C-os vizű, feszített víztükrű fedett úszómedencét, valamint a gyógyászati részt egy súlyfürdőmedencével, öt kádfürdővel, melyek közül három víz alatti vízsugármasszázs-kezelésre is alkalmas, további iszappakolásra és gyógymasszázsra alkalmas kezelőhelyiségekkel, szaunával. Az Egészségügyi Minisztérium 1968-ban a ZSÓRY I. és II. sz. hévízkutak vizét gyógyvízzé, 1983-ban a Mezőkövesdi Gyógy- és Strandfürdőt országos jelentőségű gyógyfürdővé nyilvánította. A ZSÓRY-fürdőtől 400 m-re 1986-ban 156 ágyas Megyei Reuma Kórház épült, amelynek legfőbb terápiás lehetőségét, a balneoterápiát szintén a fürdő biztosítja.

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

A fürdőt 1994-től a Városgazdálkodási Rt. Üzemelteti, amely Mezőkövesd város tulajdonában áll. Még ebben az évben lebontották a régi kabinok maradványait és helyükön stílusában az uszodához illeszkedő 8 egységes pavilonsort építettek. 1997-ben új légkondicionáló berendezést szereltek fel a gyógyfürdőben, valamint az öltözőjének teljes felújítása is megtörtént. Az uszodába padlófűtést szereltek be és szaunát építettek.

Zsóry Strandfürdő

1999-ben új gyógyfürdőbejáratot készítettek, valamint fűtéskorszerűsítés, 2000-ben a hullámmedence burkolatának teljes cseréje történt, 2001-ben pedig egy új 100 m³-es gyermekmedencét építettek. 2004 májusában átadták az új gyógyászati részleget, valamint az új csempézett szabadtéri gyógymedencét. Elkészült az élménymedence, öt dögönyözővel, egy gombával és pezsgőpadokkal. Átadták a fedett részben található hatszemélyes jakuzzit. 2005-ben készült el a körmedence burkolatának cseréje, valamint új élményelemekkel is bővült, úgymint csúszda, zuhatagok, sodrófolyosó. A 2004-es és 2005-ös fejlesztések a PHARE-program támogatásával valósultak meg. Jelenleg is több pályázat készül; ROP-pályázat keretében az ikermedence felújítására, új wellnessrészleg és öltözők építésére valamint a műszaki infrastruktúra fejlesztésére.

Forrás: Wikipedia – Fotók: mezokovesd.hu / fortepan.hu / zsory-furdo.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.