csongradi szabadstrand tisza

7 remek strandajánlat a forró hétvégékre

A nyári hőségben sokan keresik az olyan hűsölési lehetőségeket, amelyet gyorsan elérhetnek, ugyanakkor a tömegtől is távol vannak. Összegyűjtöttük hazánk legjobb természetes fürdőhelyeit a Szentendrei-szigetnél, a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon, és a Tisza parton. A listában megtalálhatók a homokos, tengerparti élményt nyújtó strandok, és az úszásra alkalmas, kiváló vízminőségű folyóparti strandok egyaránt.

Szentendrei-sziget legjobb strandja

A Szentendrei-sziget kedvelt kirándulóhely, előnye, hogy Budapestről könnyen elérhető. A környező üdülőtelepülések, mint Surány, Horány, Kisoroszi, és Pócsmegyer strandjain biztonságos feltételek mellett lehet megmártózni.

Kisoroszi – Szigetcsúcs

A Szentendrei-sziget legészakibb részén található Szigetcsúcs a sziget leghangulatosabb része. Igazi különlegesség, mivel a Duna alacsony vízállása esetén tengerparti hangulat fogadja az ide látogatót. Indulás előtt érdemes erről tájékozódni, mivel magas vízállásnál a terület nem alkalmas a strandolásra. A szigetspiccen széles homokos és aprókavicsos partszakasz váltakozik. A sekély víz kellemes a kisgyerekek számára is, viszont a Duna hőmérséklete ritkán emelkedik 20 fok fölé-így kiváló úszásra a kánikulában.

Szigetspicc-Kisoroszi-Szabadstrand
Szabadstrand Kisoroszinál, a Szigetspiccnél, a Szentendrei-sziget északi végénél
MTI/Mohai Balázs

Ráckevei-Soroksári Duna-ág legjobb strandja

Ráckevei-Soroksári Duna-ág jelentős természeti vonzerővel rendelkezik. Kisgyerekkel érkezőknek főként Szigetcsép ajánlható, itt homokos a vízpart, és lassan mélyül. Ráckevénél SUP, kajak és kenu is kölcsönözhető, de Tassnál szörfözni is lehet.

Ráckeve – Vadkacsa szabadstrand

A ráckevei strand a Dömsödi út mentén található, a Ráckevei-Soroksári Duna-ág legszebb vidéke, a vízminőség pedig kiváló. A Vadkacsa szabadstrand területén korszerű mosdó és öltözők, valamint új kondipark, sportpályák is találhatók. A strandon SUP, kajak és kenu kölcsönző is működik, de lehetőség van egyéb vízi jármű kölcsönzésre, amellyel a környék lagúnái és varázslatos szigetei járhatók be.

Ráckeve - Vadkacsa szabadstrand

A Tisza-tó remek strandjai

A Tisza-tó látogatottsága évről évre növekedik, amely köszönhető kiváló természeti adottságainak, és az elérhető kikapcsolódási lehetőségek bővülésének. Négy víztározó medencével rendelkezik, a festői holtágak kajakkal, kenuval járhatók be, de az Abádszalóki és a Sarudi- medencébe akár nyaralóhajóval is be lehet menni. A mesterségesen kialakított környezet kedvező ökoszisztémával és adottságokkal rendelkezik, közel száz szigetekkel határolt területe vízisportolásra és kirándulásokra alkalmas. A Tisza-tó strandjain kijelölt jet-ski pályák találhatók.

Tiszafüred – Szabadstrand

A Tiszafürednél található szabadstrand kedvelt helye a kisgyerekes családoknak, hiszen a kiváló minőségű víz egyrészt lassan mélyül, és gyorsan felmelegszik, másrészt a víz talaja homokos (néhol iszapos). A közelmúltban felújított strandon kialakítottak egy nagy felületű stégrendszert, amelyen helyet kapott egy játszósziget, fitneszpark, és napozórész is.

tiszafüredi szabadstrand

Az új épületben mosdók, öltözők, zuhanyzók és baba szoba is kialakításra került. Az árnyékot kedvelők napvitorlák alá húzódhatnak, a vízbe pedig fürdőlétrák segítségével lehet könnyedén bejutni. A gyermekek számára felfújható vízijátszótér is működik, de a parton különböző sportpályák is találhatók. Bringóhintóval a környék bejárható.

Tiszanána – Dinnyéshát Álompart strand

Dinnyéshát Tiszanána üdülőterülete, a Tisza-tó nyugalmas pihenőhelyének számít. Az Álompart strand és kikötő a közelmúltban jelentősen megújult. Jóval csendesebb, mint Poroszló, Tiszafüred vagy Abádszalók, így Dinnyéshát jó alternatíva a családos kikapcsolódásra. A kotrás eredményeként kiváló minőségű víz várja a csobbanni vágyókat.

A homokos, fokozatosan mélyülő nyugodt vízű partszakasz és a zárt medencévé alakítható mobilstég népszerű a fiatalok körében, a stégről létra segítségével lehet a vízbe bejutni. A szigeteket összekötő három fahíd is a közelmúltban került felújításra.

Tiszanána Dinnyéshát Álompart strand

A strand füves területén kihelyezett napernyők és nyugágyak találhatók, azonban a part menti fák kellemes árnyékot biztosítanak a kánikulában. A strand területén számos eszköz – vízibicikli, kajak, horgászcsónak, kerékpár kölcsönözhető. Új létesítmény a recepciós és szolgáltató épület, a parton büfék és árnyékolókkal ellátott kiülőhelyek találhatók.

A Tisza- part különleges strandjai

A hazai természet fürdőhelyek vízminősége tovább javult, a Tiszánál is általában kiváló, vagy jó a vízminőség. A Tisza és a Hármas-Körös folyók összefolyásánál lévő Körös-toroki a Dél-Alföld gyöngyszeme, vagy a Nagykörűn található vízpart a Közép Tisza egyik legszebb homokstrandja.

Csongrád – Körös-toroki Partfürdő

A Csongrádtól északkeletre található a Körös-toroki Partfürdő. A festői környék bámulatos adottságokkal rendelkezik. A Tisza jobb partján több száz méter hosszan rakott le a folyó tengerpartra emlékeztető homokpadot. A kedvező vízállás miatt a kisgyerekes családok és a homokos tengerpart élményre szomjazók kedvelt üdülőhelye. A hátteréül szolgáló ártéri erdők hazánk egyik legszebb vízparti tája közé emelik.

csongradi szabadstrand tisza
Fotó: Csongrád TV

Az ingyenes strand a tájba illő mosdókonténerekkel is kibővült, büfék is találhatók, de közvetlen a parton lévő kempingben különböző méretű lábon álló komfortos faházakban lehet a vadregényes környezetben éjszakázni.

Nagykörű – Szabadstrand

A Közép Tisza homokos partja ideális családos nyaralásra, nyaranta olyan sekély a víz, hogy a túlsó partra át is lehet sétálni. A parton benyúló földnyelvek találhatók, a homokzátonyokon és homokfodrozódáson kellemes napozni.

A part különlegessége még a hatalmas faóriások, amelyek árnyékot adnak a kánikulában. Nagykörű strandja kedvelt vízitúra megálló, a strandon vizesblokkok, büfé és kiépített strandröplabda, lábtenisz, tollaslabda és kispályás focipálya található.

Nagykörű - Szabadstrand

Tiszalök – Tisza-parti strand

Tiszalök nevezetes a Vízlépcsőről, de a gyermekes családok főként a szabadstrand közelében található Feketeszakáll Kalandpark miatt keresik fel a települést. A Tisza holtágánál lévő strand 100 méter hosszú, kiváló vízminőség, ahol a víz talaja is homokos. 2021-től az élménypark megújult, a kalandparkba és a strandra kedvező árú kombinált belépőjegyek válthatók. A területen napernyők, nyugágyak valamint étterem kávézó és borbár is működik.

Tiszalök - Tisza-parti strand

A parton fehérhomokos és füves területek váltakoznak. Vízibicikli, kenu, sárkányhajó is bérelhető. Jó tudni, hogy a strandolásra kijelölt területen kívül lehetőség van jet-ski, szörf, motoros és evezős csónak használatára. 2020-tól vízi élménypark (ugráló, mászó) is működik.

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.