tihany Gödrösi strand

5 szabadstrand a Balaton északi partján, ahol a panoráma is lenyűgöző

A Balaton partján a kiépített fizetős strandok mellett egyaránt találhatnak a családok ingyenes fürdőzési lehetőséget. A legtöbb a déli parton található, de a Balaton északi partján is remek fürdőzési lehetőségek kínálkoznak. Balatonakarattyán és Balatonkenesén, de a levenduláról népszerű Tihanyi-félszigeten is több kiépített szabadstrand található.  Közös bennük, hogy a fürdőzés közben a legszebb panorámában is gyönyörködhetünk.

Habár az ingyenesen látogatható természetes fürdőhelyek száma egyre csökken, a családok még így is számtalan lehetőséget találnak szerte az országban, így a Balatonon is a hűsítő csobbanásra, kellemes kiépített környezetben.

Szabadstrandok az Északi-keleti parton

A Balaton keleti medencéje különösen kedvelt a kisgyerekes családok körében, köszönhetően a homokos partnak és a sekély vízű partszakaszoknak, amely biztonságos fürdőzést biztosítanak. Az sem utolsó szempont, hogy a fővárosból gyorsan megközelíthető. Igaz, a lehetőségek jóval kedvezőbbek, és a szolgáltatások is gazdagabbak a part menti települések fizetős strandjain, azonban a listánkban szereplő strandok akár jó kiegészítő programok lehetnek a nevezetességek megtekintését követően.

Balatonakarattya – Gumirádli strand

Balatonakarattyán több strand is található, a Gumirádli strand a 71-es főúrtól letérve érhető el, a Bercsényi lejárón, az Aligai utcában. A strand területén található büfé, fajátszótér és homokozó, valamint vízimentő is. A terület jelentős részén a lombos fák árnyékot biztosítanak. A vízpart kevésbé alkalmas a kisebb gyerekeknek, mivel a bemenet környékén a talaj kissé süppedős és iszapos, de a parttól távolodva a már keményebb talajt érezni a lábunk alatt. A strand területére kutya nem vihető be, de horgászási lehetőség adott a kijelölt területen.

Balatonkenese – Alsóréti szabadstrand

A balatonkenesei Alsóréti szabadstrand kedvelt a nyaralók körében, a családias méretű és hangulatú strand a 71-es főútról letérve az Alteleki utca felől, a Parti sétányon található meg. A vízpart egy stégen keresztül közelíthető meg, amelynek egy részén napozásra, és strandeszközök lerakására is elegendő hely található. Habár a szezonban nagyobb a forgalom, kedvelt a kiépített infrastruktúra miatt: büfé épületek, mosdók, WC, öltözők és zuhanyzók is találhatók. A strand területén játszótér és ingyenes kerékpár tárolási lehetőség is elérhető.

Szabadstrandok a Balaton keleti medencéjében

Tihany – Gödrösi és a Somosi szabadstrand

Tihany hazánk egyik legszebb fekvésű települése, jelentős természeti és építészeti látványosságokban. A Tihanyi-félsziget elején található Gödrösi strand nemcsak a páratlan panoráma miatt kedvelt. A település más strandjaitól eltérően a hegy nem árnyékolja le, ezért napnyugtáig élvezhető mind a természeti csoda, mind a hűsítő fürdőzés. A szabadstrand mellett fizetős parkolók, és büfék sorakoznak, és a közelben található a gyermekes családok körében igen népszerű kalandpark. A Somosi szabadstrand tihanyi rév és a hajóállomás között található. A part mentén, illetve Tihany központjából is egy erdei lépcsős úton közelíthetjük meg. A nagyjából 200 méteres partszakaszon lassan mélyülő homokos, iszapos, fürdésre kiváló vizet találhatunk. A strand mentén az út másik oldalán szintén fizetős parkolók és büfék találhatók.

Szabadstrandok a közép-északi parton

Örvényes – Platán strand

A Tihanyi-félsziget másik oldalán lévő településen található az ingyenes Platán strand, amely a panoráma mellett kiváló strandolási, sportolási lehetőségeket nyújt. A strand a 71-es főútról letérve közelíthető meg a Fürdő utcában. A strandterület jelentős részén árnyat adó platánfák sorakoznak, igen kedvelt a vízisportok rajongói körében, hiszen a szokásos vízipark kölcsönző szolgáltatások (csónak, kajak, vízibicikli) mellett szörfkölcsönzésre, és oktatásra is lehetőség van. A strandon mosdók, WC-k, öltöző, kültéri zuhanyzók találhatók.

Címlapkép: Tihanyi életkép a Napfény-Gödrösi strandról, fotó: Győrffy Árpád / turizmusonline.hu

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.