Belényesi élményfürdő

Élményfürdőt „hozhat felszínre” a termálvíz

A Bihar megyei kisvárosban évek óta szeretnének akvaparkot létesíteni, ám hiába voltak meg a tervek, eddig nem sikerült finanszírozást találni a költséges beruházásra. Nemrégiben azonban jó híreket kaptak…

Bizakodva várja Belényes polgármesteri hivatala az európai uniós támogatást számos projektjük, többek között a mintegy 30 millió eurós beruházást igénylő új élményfürdő esetében. Az akvaparkot természetesen a Bihar megyei kisváros egyik nagy kincsével, termálvízzel látnák el. Beltéri egységében kezdetben egyszerre 300-350 fő, a kinti medencékben pedig további 600-650 vendég fürdőzhetne, de igény szerint lehetőség nyílik majd a bővítésre is.

A Bihar megyei kisvárosban évek óta szeretnének akvaparkot létesíteni, ám hiába voltak meg a tervek, eddig nem sikerült finanszírozást találni a költséges beruházásra. Nemrégiben azonban jó híreket kaptak az EU-pénzeket kezelő Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, amelynek képviselői júliusban ellátogattak Belényesre, hogy megbeszélést folytassanak a pályázatok ügyében.

A polgármesteri hivatal korábbi beszámolója szerint a tárgyaláson a 2021-2027-es finanszírozási kiírásban támogatásra felterjesztett projekteket nézték át, melyek révén

felújítanák a helyi múzeumot, a piacot, illetve akvaparkot is építenének.

„A megbeszélés nagyon eredményes és építő jellegű volt. A visszajelzések pozitívak, megerősítik, hogy jó irányban haladnak a belényesi projektek. A hírek nagyon biztatók, jelentős előrelépést mutatnak, egyértelmű elköteleződést a jövőbeni együttműködés irányában” – tájékoztatott Facebook-oldalán a polgármesteri hivatal.

Később Gabriel Popa polgármester a Bihon.ro portál szerint úgy nyilatkozott, az élményfürdő projektje elbírálás alatt van, a következő hónapokban derül ki, meglesz-e a pénz. „Szükséges és bátor projekt, amely reményeink szerint megkapja a finanszírozást és sikeresen megvalósíthatjuk. Az akvapark új munkahelyeket hoz létre és új lehetőségeket kínál a helyiek és a turisták kikapcsolódására. Azt szeretnénk, hogy ne kelljen elhagyni ezt a vidéket, minél több időt itt lehessen tölteni” – fogalmazott az elöljáró. Aki szerint az ipari park mellett az élményfürdő hozhat pluszértéket és fejlődési lehetőséget Belényes számára, hozzájárulva ezzel egész Bihar megye jólétéhez.

A konkrét beruházást tekintve a tervezett akvapark a kisváros Déva felőli kijáratánál kapna helyet, mintegy öt hektáron, de később igény szerint megduplázható az elfoglalt terület. Beltéri egységében kezdetben egyszerre 300-350 fő, a kinti medencékben pedig további 600-650 vendég fürdőzhetne.

Az akvaparkot természetesen Belényes egyik nagy kincsével, termálvízzel látnák el.

Mint ismeretes, itt több évtizede kiaknázzák a geotermikus energiát, amelynek köszönhetően a helyi lakosok országos szinten a legkisebb összegeket fizetik a távfűtésre. A Belényesen kiépített rendszerben a víz forró, amikor feltör a föld mélyéről, majd az épületekbe juttatott vezetékekben fokozatosan kihűl, hidegen visszakerül a föld mélyére, ahol ismét felforrósodik, majd újra felhasználják.

Az élményfürdő tervezett helyszínének szomszédságában két fúrt kút is található. Egyes medencéket teljesen termálvízzel töltenének fel, másokban kevert vizet használnának. A fürdőzési lehetőségeken kívül számos más, az akvaparkokban megszokott szolgáltatást is nyújtanának a vendégek számára.

Mint ismeretes, Bihar megye – nagyrészt az egymáshoz közel található nagyváradi, félixfürdői és püspökfürdői létesítményeknek köszönhetően – élen jár az akvaparkok tekintetében.

Egyébként az említett tervezőiroda Facebook-oldalára tekintve az idei, látványterveket sorjázó bejegyzésekből kiderül, a belényesi mellett ők terveztek egy váradszentmártoni és egy biharszentandrási leendő élményfürdőt is.

A Váradtól mintegy 60 kilométerre, a Bihar-hegység alatti síkságon található Belényes lakossága tízezer fő alá csökkent a legutóbbi népszámláláson. A Fekete-Körös-völgyi magyarság kulturális központjának is tekintett kisvárosban csupán a lakosság alig több, mint 5 százaléka vallotta magát magyarnak a 2021-es cenzuson.

Forrás: kronika.ro

Fotó: Facebook/Primaria Municipiului Beius

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.