balatonfenyvesi-szabadstrand-balaton-fürdőzők

Betegségek, amelyek a strandon leselkednek ránk

A kánikulában szinte mágnesként vonz a strandok, a folyók és tavak hűsítő vize. Vannak azonban, akik tartanak attól, hogy elkapnak ezekben valamilyen fertőzést. Utánajártunk, mire kell ügyelnünk, hogy ép bőrrel megússzuk a pancsolást – adta hírül a Life.

„Ne menjen a füledbe a víz! Azonnal vedd le a vizes fürdőruhád! Töröld meg a lábad!” – hallhattuk számtalanszor az intelmeket gyerekkorunkban a szüleinktől – és nem véletlenül. A nedves környezetet ugyanis igencsak szereti a kórokozók többsége, itt gyorsan szaporodásnak indulhatnak. Betegségek bizony előfordulhatnak a strandokon — a szakértő elárulja, hogyan tegyünk ellenük.

Betegségek a strandon – a bőrgyógyász elárulja, melyek ezek

– A strandokon, tavakban össze lehet szedni valamilyen bacilust, gombát, vírust. A nagy meleg növeli ennek esélyét, mivel a vírusok számára kedvező környezet elősegíti az elszaporodásukat. Az épített medencékben, a strandokon azonban kezelik a vizet valamilyen fertőtlenítőszerrel, amely megelőzi ezt. Ha esetleg túlságosan sok vegyszert tesznek bele, akkor az másfajta bőrproblémákat okozhat, irritációt vagy a bőr kiszáradását. A természetes vizek minőségét is rendszeresen ellenőrzik mikorbiológiailag, az adatokat közzéteszik, így tudható, mikor nem ajánlott belemenni, és mikor úszhatunk bennük biztonságosan. Főként a fürdőzés utáni és a vízen kívüli tevékenységekre érdemes ügyelni – mondja dr. Geszti Franciska bőrgyógyász.

Le a vizes fürdőruhával!

A legtöbben a bőrgombásodástól és a vírusos szemölcsöktől tartanak.
– A gomba és a szemölcsöket okozó vírusok szeretik a meleg, nedves környezetet, így ezt kell megszüntetnünk a számukra. Ezt úgy tehetjük meg, hogy úszás után azonnal lezuhanyzunk tiszta vízzel, utána alaposan megtörölközünk, és szárazra cseréljük a vizes fürdőruhánkat – tanácsolja a bőrgyógyász. – Ajánlott testápolót is használni, a gyógykrémeket, gombaölő krémeket azonban nem ajánlott megelőzési céllal alkalmazni, mert rezisztenssé válhatunk ezekre. Az egészséges bőrön természetes állapotban van egy baktérium- és gombaállomány, amely véd bennünket, és ha ezt kiírtjuk a megelőző kezeléssel, úgy a védelmüket is akadályozzuk, ez nem tesz jót a bőrünknek.
A parton, a lábvizekben és a zuhanyzóban mindig viseljünk papucsot.
– Ez a bőrgomba és az uszodaszemölcsök ellen is megvédhet. Ezt elősegíthetjük azzal, hogy amint tehetjük, lezuhanyzunk tiszta vízzel, és mindig alaposan szárazra töröljük a lábunkat. Mindig csak a saját, száraz törölközőnket használjuk, ez különösen igaz a gyerekekre. Nekik még fejletlenebb az immunrendszerük, így fogékonyabbak a fertőzésekre, ezért ők könnyebben elkaphatják az uszodaszemölcsöket is.

Jaj, a fülembe ment!

Az úszkálók közt gyakran láthatunk olyanokat, akiknek egy vattával, füldugóval be van dugva a fülük. Ők nem kényeskednek, vagy nem a víztől félnek, hanem a fülgyulladástól védik magukat.
– A fülbe kerülő és ott maradó pangó víz a külső hallójáratban gyulladást okozhat. Aki erre érzékeny, annak érdemes füldugót használnia, hogy megelőzze ezt. Akinek belement a víz a fülébe, az úszás után igyekezzen kirázni, kitörölni azt, mivel ha az esetlegesen a vízben lévő kórokozó nem tud kiürülni, akkor elszaporodhat a fülben, és gyulladást okozhat – tanácsolja dr. Geszti Franciska. A fülgyulladás tünetei a fülfájás, a viszketés, vagy a beteg néha nem hall megfelelően. Ilyen esetben mindenképpen keressünk fel egy szakorvost.

Gyakori félelmek

Van néhány elterjedt nézet, amely miatt sokan tarthatnak a strandoktól. Az egyik ilyen, hogy elkaphatnak valamilyen nemi betegséget.
– Ez egy tévhit, ugyanis a nemi betegséget okozó kórokozók nagyon érzékenyek a hőre, fényre és a vegyszerekre is, így elég kicsi az esély, hogy ilyen úton, hideg vizes strandokon, tavakban kapják el – mondja a szakértő.
Az sem kellemes érzés, amikor előttünk megy be a vízbe valaki, akinek láthatóan van valamilyen bőrelváltozása. Ilyenkor nem tudjuk, hogy bemehetünk-e mellette biztonsággal a vízbe.
– A strand kezelt vize valamennyire megvéd, de az is sokat számít, hogy milyen a saját immunrendszerünk. Egyéni, hogy ki mennyire védett a fertőzésekkel szemben. És az sem mindegy, hogy akit látunk, annak milyen betegsége, elváltozása van. Fontos védelem számunkra, hogy úszás után mindig zuhanyozzunk le, törölközzünk szárazra, ápoljuk a bőrünket, és vegyünk fel száraz ruhát – tanácsolja dr. Geszti Franciska.
A védelemről a jakuzzik használata után sem szabad megfeledkezni.
– Van olyan baktérium, amelyik direkt a pezsgő, meleg vízben szeret elszaporodni, vagyis a jakuzziban is előszeretettel megtelepszik. Ezt kivédeni a víz tisztításával, kezelésével lehet. Azonban a forró nyári napokon, amikor tömve vannak a strandok és a medencék, megeshet, hogy nehéz eltalálni az tisztítószerek arányát. Az esetleges fertőzés pattanásszerű elváltozások formájában jelenik meg a bőrön. Minimalizálhatjuk a fertőzés esélyét, ha a fürdőzés után gyorsan lezuhanyzunk és megszárítkozunk – tanácsolja a szakértő.

Biztonságos az otthoni medence?

Egyre több családnak van otthon felfújható vagy összerakható kerti medencéje. A kisebbekben naponta cserélhetik a vizet, a nagyobbakban azonban sokáig ugyanaz van.
– Ezeket saját maguknak kezelik, így a tulajdonosokon múlik, hogyan végzik ezt. Ha alaposan utánanéztek a szereknek és az adagolásnak, akkor ezek is biztonsággal használhatók. Ha azonban túladagolják a vegyszereket, akkor bőrirritáció, bőrszárazság jelentkezhet – mondja a bőrgyógyász.

Mire figyeljünk?

  • Úszás után minél előbb zuhanyozzunk le. Ha olyan helyen vagyunk, ahol erre nincs lehetőség, akkor legalább öblítsük le magunkat tiszta vízzel, ásványvízzel.
  • Semmilyen sérüléssel nem szabad strandra, uszodába vagy termálfürdőbe menni. Ide értendők a kisebb sebek is, például egy elvágott ujj, repedés a lábujjak közt, elkapart csípés. Ezek mind a fertőzés kapui.
  • Igyekezzünk elkerülni, hogy véletlenül nyeljünk a strand vizéből.
  • A saját törülközőnket használjuk, és az legyen száraz. A nedves textileken gyorsan elszaporodnak a bacilusok, gombák. A vizes fürdőruhát mindig cseréljük szárazra.
  • Ne fürödjön olyan vízben, amelynek a közelébe csatornabefolyó van, vagy ahol tiltják a fürdőzést.
  • A víz nem véd a leégéstől! Leázik a fényvédő, így pancsolás után mindig kenjük újra magunkat.

Forrás: magyarhirlap.hu

Fotó: Balatonfenyves, 2021. június 22.
Fürdõzõk a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifõorvos harmadfokú hõségriadót rendelt el a kánikula miatt.
MTI/Varga György

A termalfurdok.com elsősorban magyarországi fürdőkről szól! Ha szeretné tudni, hogy mik a legfrissebb hírek fürdőinkből, milyen érdekes eseményeken vehet részt, lájkolja oldalunkat a Facebookon és csatlakozzon Instagram oldalunkhoz.