A Barlangfürdő Északkelet-Magyarország gyönyörű, turisztikai látnivalókban is gazdag környezetében, Miskolc város üdülőterületén, Miskolc-Tapolcán található. A barlangfürdő Európában egyedülálló, és a XVI. század óta ismert terápiás hatásokkal rendelkezik. 2002. július 19. napján jogerõre emelkedett az Országos Tisztifõorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdõügyi Fõigazgatóságának határozata, mellyel a miskolc-tapolcai Termál-Barlangfürdõt gyógyfürdõvé nyilvánította, mellyel egy idõben a fürdõ neve Barlang- és Gyógyfürdõre változott.

Miskolctapolcai Termál és Barlangfürdő
Miskolctapolcai Termál és Barlangfürdő

A Barlangfürdőnek természetesen elődje is volt, hiszen Miskolctapolca neve is erre utal, hiszen Tapolca szláv eredetű elnevezés, amely meleg vizet, meleg vizű tócsát jelent. A településrészen eredő meleg források gyógyhatású vize már a török idők előtt híres fürdőkultúrát alakított itt ki a völgy nyugalmas mikroklímájában. 1936-ban fedezték fel azt a 150 méter hosszú barlangot, amelynek 27-28 Celsius-fokú meleg forrásaira építve barlangfürdőt létesítettek. Az 1941-ben megnyílt fürdő kupolája 212 db cölöpre és az ezekre öntött vasbeton koszorúra épült. A tavifürdő pedig 1969-ben nyílt meg, a korábbi régi favázas fürdő helyére építették a mai, modern épületet.

A barlangfürdőben lévő víz 31 Celsius-fokos, kalcium, magnézium-hidrogénkarbonátos, nyomokban metabórsav, metakovasav, jód, bróm és radon tartalmú. Alkalmas mozgásszervi, légzőszervi, gyomor- és bélrendszeri, szív- és érrendszeri betegségek enyhítésére. De egészségesek számára is regenerálódást nyújt.

A látogatók az időjárástól függetlenül válogathatnak a termál-, tavi, illetve barlangfürdők között. A Barlangfürdőben különböző medencék, zuhanyozók, kádfürdők várják a vendégeket. A fürdő előterének szétnyitható üvegkupolája alatt kellemes környezet fogadja a belépőt; díszkúttal, márványszoborral, pálmafákkal, kényelmes ülőhelyekkel. A barlangfürdőből sziklaalagút vezet a két kagyló alakú szabadtéri medencéhez. Az egyik medence fölött beton kagylóhéj képez tetőt, itt vastag vízsugarakkal lehet dögönyöztetni testünk izmait.

Gyógyászati ellátások:

iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, tangentor (víz alatti vízsugármasszázs), víz alatti csoportos gyógytorna, 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás.

Wellness szolgáltatások:

Frissítő masszázs, aroma olajos masszázs, speciális masszázsok (csokoládés, paprikás, algás), pedikűr, parafinos kézápolás, UWE Sunboard mélybarnító.

Gyógyhatás, javallat: fizikai kimerültség, vegetatív idegrendszeri és légzőszervi bántalmak, idült gyulladásos folyamatok, ízületi megbetegedések, allergiás légúti panaszok, gyomor- és bélgyulladások, asztmatikus bántalmak.

www.barlangfurdo.hu