Duna Aréna

Budapest legújabb uszoda komplexuma a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszíne a Duna Aréna. A Főváros világszínvonalú úszó és vizes sport komplexuma, amely két olimpiai méretű medencéjével 5300 nézőt befogadására is alkalmas.

A Duna Aréna több mint egy versenyhelyszín. Sport-, és rendezvényközpontként több ezer ember számára nyújt élményteli szórakozást. Gyerekek használhatják a tanuszodáját, vizes sportok kiemelt edzőközpontja és magas színvonalú hazai és nemzetközi versenyek színhelye.

 

Az épület

A közel 45 milliárd összköltségű, 5300 fő befogadására alkalmas, 30 ezer négyzetméteres épületet Ferencz Marcell tervezte. A komplexumban két 50 méteres medence, egy műugró medence, egy gyerekmedence egy jacuzzi és szaunavilág található. A fenntarthatóság elvén épült Duna Aréna fűtéséhez és hűtéséhez termálvízből nyert hőenergiát is használnak. A meleg víz lehűtéséből nyert hőenergiát az épület fűtésére, az új medencék vízhómérsékleten tartására, valamint a vizes blokkok meleg vizének előállítására használják fel. Ezzel a hőtechnikai megoldással az épületfűtéséhez szükséges energia több mint egyharmada biztosítható megújuló energiával.
A segéd medencék közül, a bemelegítő medence helyisége egy mozgatható fallal kettéosztható, az elsősorban gyermekek által használt tanmedencébe pedig egy Angel Eye fulladásfigyelő berendezést szereltek be, amely azonnal jelez, ha egy gyerek veszélyes helyzetbe kerülne. A versenymedencében sportdiagnosztikai rendszert építettek ki, amellyel lassított felvételen kísérhető végig a sportolók mozgása. A medencékhez 40 fajta burkolati formaelem került felhasználásra. A FINA nemzetközi szabványainak megfelelve speciális bevonatú csempével burkolt medencék épültek.
Az épületegyüttes több olyan turisztikai elemet tartalmaz, amely az épület nem funkcionális, hanem élményszerű tulajdonságát erősíti. A Duna Aréna folyóra néző homlokzatánál található a Fontana (az olimpiai lángra emlékeztető fől-föl szökkenő vízsugárral) szökőkút. A Moholy-Nagy Művészetei Egyetem diákjai által készített műalkotás sajnos kissé beolvad a háttérbe, így jelentősége elveszik az épület hátterében.
Medencék
  • Versenymedence: A mozgatható végfalakkal felszerelt 50 méteres versenyuszoda, Omega időmérő berendezésekkel felszerelt. A medence rendelkezik ún. betekintő ablakokkal, ami egy speciálisan a profi sportra kifejlesztett mozgáselemző rendszer, amely a sportolók mozgásának kielemzésére alkalmas. A rendszer 24 db high-speed kamerával figyeli az úszókat, és azonnal elemezhető felvételt készít róluk. A medencébe víz alatti hangrendszert építettek be, így a medence műúszásra is alkalmassá vált.
  • Műugró medence és műugró torony:  a medence alkalmas profi műugráshoz, 25 m-es úszáshoz, edzéshez, gyakorláshoz, búvárkodáshoz, szinkronúszáshoz és vízilabdaedzéshez. Speciális adottsága: az edzések idején a “becsapódásokat tompító” habosító-, és vízfodrozó berendezések. A Duraflex ugródeszkákkal ellátott műugrótorony ugrási pozíciói 1 m, 3 m, 5 m; 7,5m és 10m.  A műugrók számára az ugrótorony alatt egy melegedőmedence is található.
  • Bemelegítőmedence: mozgatható végfallal és fenéklemezzel felszerelt medence alkalmas FINA úszóversenyek megrendezésére, női és férfi vízilabdajátékhoz, műúszáshoz, gyerek-, és senior úszásoktatáshoz, vízi tornához. A medence a versenymedencéhez hasonlóan OMEGA időmérő berendezésekkel és OSB 11 FINA startblokkokkal, OMEGA beütőpanellel, lámpákkal, mikrofonnal, víz alatti mobil rendszerű hangosítással, Angel-Eye (fulladásfigyelő) kamerarendszerrel felszerelt.
  • Tanmedence:  A kivehető lépcsőkorlátokkal rendelkező, a medencepereménél a gyerekek kézméretéhez igazított kapaszkodóval ellátott 32 fokos tanmedence gyermekek úszásoktatására alkalmas.
  • Jakuzzi: 20 fő befogadására alkalmas, a MOME hallgatói által készített jakuzzi tórusz formáját kézzel formált üvegmozaikból készítették. A medence jakuzzi-befúvókkal kialakított, hátmasszázsra alkalmas.

Szaunavilág – Kiszolgáló részleg

Az Aréna megépítésénél figyelembe vették, hogy a sportolás kiegészítő eleme a rekreációs és kiszolgáló feltételek,  lehetőségek megteremtése. Ehhez járul hozzá a színvonalasan kivitelezett Szaunavilág és a kényelmes, tág terekkel rendelkező, technikailag maximálisan felszerelt öltözők.

Nyitvatartás

Szolgáltatások árai

Bővebb információ a fürdő hivatalos oldalán